maandag 24 februari 2014

"LEVENSTEKENS" (Deel 1)

Achter elk kledingstuk een uniek transplantatieverhaal


Afgelopen week was ik één van de gelukkige getransplanteerden die deel mogen nemen aan het prachtige, maar ook stoere donorkunst-project van Mariëlle van Meel. Ze bezocht me thuis op. Wat gepland stond als een bezoekje van een uur, werd aanzienlijk langer. We bleken behoorlijk veel gemeen te hebben en ik denk als we allebei geen andere verplichtingen hadden gehad, dat we gewoon de hele middag door waren blijven praten. Mariëlle is kunstenares en één van haar nieuwste projecten is het donorkunst-project "LEVENSTEKENS".
De bedoeling van dit project is dat 100 getransplanteerden (hart-, long-, lever-, nier-, en nier-pancreas-getransplanteerden) hun litteken(s) laten fotograferen. Tijdens de expositie van deze foto's zal een gebruikt kledingstuk van de desbetreffende persoon over de foto heen hangen (zie foto), met daaronder het levensverhaal beschreven. Til je het kledingstuk op dan kun je het bijbehorende "LEVENSTEKEN" zien. Dit allemaal met als doel om tijdens de donorweek aandacht te vragen voor orgaandonatie en mensen te kunnen motiveren om over dit onderwerp na te denken en zich uiteindelijk te laten registreren in het donorregister.

Zelf is Mariëlle lever-getransplanteerd en kan zich dus helemaal inleven in de verhalen van haar modellen. Haar werk is een expressie over de kwetsbaarheid van het lichaam waarin wij wonen. "Er komt altijd een moment van stilstaan........ Kwetsbare foto's met een krachtig verhaal........" Door de nieuwe samenwerkingsverbanden met culturele en maatschappelijke partijen ontstaat er een verrassende kijk op kunst. Kunst met een maatschappelijke boodschap!! Deze nieuwe campagne maakt tevens duidelijk dat het leven, het gezond zijn, niet iets is wat vanzelfsprekend is.
Naast de honderd LEVENSTEKENS, worden er tijdens deze expositie ook "DUO-LEVENSTEKENS" geëxposeerd. Op deze foto's gaan de gevers en ontvangers na een niertransplantatie samen op de foto. Hiermee kan ook meteen promotie gemaakt worden voor het pre-emptief transplanteren en is ook de maatschappelijke boodschap een feit!!
Dit bijzondere kunstwerk kon mogelijk worden, doordat via Facebook 100 getransplanteerden zichzelf aanmeldden voor dit project. Meer kunstwerken van Mariëlle kun je vinden op: www.donorkunst.nl

Zelf zal ik naast mijn eigen "LEVENSTEKEN" d.m.v. mijn blog ook nog een kleine bijdrage leveren aan het geheel. Mijn blog "ACHTER ELK LITTEKEN SCHUILT EEN VERHAAL": http://schuijtje.blogspot.nl/2013/09/achter-elk-litteken-schuilt-een-verhaal.html speelt daarbij een bescheiden rol.
Daarnaast is een inspiratie voor het project, het prachtige nummer van Maaike Ouboter: "Wil je me lijmen als ik breek." De bedoeling is dan ook om haar te vragen voor het openingsfeest van de donorweek. Is er iemand onder de lezers die Mariëlle met Maaike in contact met elkaar kan brengen?
Het liedje staat min of meer symbool voor iedere getransplanteerde. Net als het gebroken oude kopje in het liedje een tweede kans krijgt en herstelt, waren wij (getransplanteerden) ook gebroken, maar dankzij onze donoren weer hersteld en hebben wij een prachtige herkansing of soms herkansingen gekregen na onze transplantatie! Het liedje zal min of meer als een rode draad door het geheel lopen.

Mijn persoonlijke levensteken symboliseert: strijdlust, overwinning, trots, energie en niet in het allerminst dankbaarheid. Het is een spiegel van een zeer indrukwekkende, emotionele levensgebeurtenis. Een prachtig teken van extra levenstijd! Zelf heb ik bewust voor een rose kledingstuk gekozen voor over mijn "LEVENSTEKEN". Niet alleen omdat het mijn favoriete kleur is, maar ook omdat het de bedoeling is dat in de donorweek heel Nederland rose kleurt. Rose is namelijk dé kleur van de donorweek!!
Eigenlijk valt mijn "LEVENSTEKEN" een beetje in het niet (met dank aan het prachtige werk wat mijn chirurg geleverd heeft) bij alle andere levenstekens die mijn buik "verfraaien".
Met trots kan ik naar het litteken kijken. Het kan ogenschijnlijk wat mij betreft niet lelijk genoeg zijn, het heeft me namelijk alleen maar moois gebracht.Het bijzondere van dit project is dat geen verhaal hetzelfde is, ieder heeft zijn eigen unieke verhaal. Honderd op zichzelf staande verhalen. Natuurlijk zijn er raakvlakken, maar elke transplantatiepatiënt heeft zijn behandeling op maat.......
Ik vind het een ontzettend stoer project. Stoer van Mariëlle dat ze dit initiatief genomen heeft en stoer van de modellen die zichzelf letterlijk bloot geven. Ik realiseer me dat sommige "LEVENSTEKENS" er voor buitenstaanders echt shockerend uit kunnen zien. Mijn "LEVENSTEKEN" is hierin zeker niet toonaangevend, misschien wel het minst.......
Ik zou mensen in ieder geval aan willen raden een kijkje te komen nemen bij dit prachtige project, een stoere, indrukwekkende expositie, met stuk voor stuk unieke levensverhalen. Het zal zeker de moeite waard zijn en heb je je nog niet geregistreerd in het donorregister, dan is dit misschien net het zetje wat je nog nodig hebt! 100 verhalen van mensen die hun leven te danken hebben aan hun donor, hoe mooi is dat...... De expositie zal plaatsvinden tijdens de donorweek (13 t/m 19 oktober), zoals al eerder vermeld, de locatie is nog niet bekend, er is een aantal opties, maar we houden het graag ook nog een beetje spannend.
Maak anderen zeker attent op deze unieke campagne, want nog steeds zijn er veel te weinig donoren, waardoor er ieder jaar nog veel te veel mensen onnodig overlijden die op de veel te lange wachtlijsten staan. Wordt vervolgd.........

STILSTAAN en DOORLEVEN


2 opmerkingen:

 1. Hai Linda, Mooie blog en ik kan het alleen maar beamen wat je schrijft, over alles (ja ook over Marielle, hahaha wat een gezellige klets is ze (ze waarschuwde me al toen ik haar binnen liet hahaha)). Mijn "LEVENSTEKEN" hangt er ook en ik (wij) kom zeker op de opening. Ben heel nieuwsgierig, maar heb er alle vertrouwen in dat het indrukwekkend zal worden, misschien zelfs wel emotioneel voor een aantal, maar dat mag.

  Jij schrijft: STILSTAAN en DOORLEVEN ik maak hem iets"raadselachtiger"en zeg: STILSTAAN BIJ DOORLEVEN

  Succes met de blog en wie weet tot ziens.
  Martin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie 'donor-kunst', heftig maar mooi tegelijk.

  Mariëlle kan uiteraard even contact opnemen met Maaike via: http://maaikeouboter.nl/media/.

  groet

  BeantwoordenVerwijderen