maandag 9 september 2013

ACHTER ELK LITTEKEN SCHUILT EEN VERHAALAchter elk litteken schuilt een verhaal. Of het nu een zichtbaar, uiterlijk litteken is, of een innerlijk, emotioneel litteken op de ziel. Soms is het innerlijke litteken het gevolg van het uiterlijke litteken. Een litteken is als een gebroken spiegel, bestaand uit talloze facetten (scherven), de waarheid reflecterend.
Soms is het een klein littekentje als gevolg van het feit dat je een keer gevallen bent op je knie, soms is het een tientalle centimeters lang litteken, als gevolg van een grote zware operatie. Maar of het nu het kleine littekentje is, of het hele grote, ze hebben allebei hun verhaal...... Een vanzelf dicht gegroeid, dicht geplakt of dicht genaaid verhaal. Een verhaal, soms één of meerdere innerlijke littekens en/of geheimen verhullend. Misschien vertel je je verhaal zelf en reflecteer je ook de innerlijke littekens. Geheim houden is lastig, want wat erin gaat, moet er vaak ook weer uit. En vaak  verraden houding, gelaat en blik in de ogen al genoeg, zij spreken boekdelen.......


En zo geldt dat ook voor het litteken van de niertransplantatie (ik heb het in deze blog dan alleen over het litteken van de ontvanger). Het kan uitéén vallen in honderden facetten en laat ook vaak innerlijke littekens en misschien geheimen achter....... Elke getransplanteerde heeft zijn/haar unieke eigen verhaal, met zijn/haar eigen facetten. Geen verhaal is standaard, geen verhaal is hetzelfde. Het uiterlijke litteken is groot en als je een grote spiegel laat vallen, spat ie in honderden stukjes uiteen, die elk hun eigen hoofdstuk reflecteren. Geen stukje hetzelfde. Helaas is aan dit litteken vaak al een heel verhaal vooraf gegaan. Het is niet het begin van het verhaal, het is een vervolg op....... Bij velen is de transplantatie voorafgegaan door (vaak) een langdurige, slopende ziekte, met daarna voor velen ook nog het hoofdstuk dialyse en wachtlijst....... Voor sommigen heeft deze periode ervoor gezorgd dat er al een landkaart aan littekens op het lichaam achter gebleven is, voor anderen is het (ongeveer 20 à 25 centimeter grote) hockeystick-vormige litteken van de transplantatie het eerste zichtbare litteken. Ook is er nog een verschil of er pré-emptief is getransplanteerd of dat er sprake is van het ontvangen van een post-mortale nier. Allerlei facetten die ieder hun eigen uiterlijke en innerlijke littekens achter kunnen laten.
Bij de één ligt de nadruk op uiterlijke problemen, bij de ander op de bijwerkingen van de vele medicijnen, met soms veel en vervelende bijwerkingen, die moeten worden geslikt en sommigen kampen psychisch met vervelende gevolgen. En dan is er nog een groep die kampt met problemen van buitenaf. Dat kan zijn in de vrienden en/of familiekring en dan wil ik de nadruk leggen op met name vaak het onbegrip, maar het kan ook gaan om praktische zaken, zoals problemen met instanties. En er zijn mensen die helaas moeten dealen met heel veel facetten van de spiegel en bij anderen is de spiegel in wat minder facetten uiteen gespat en zij doorlopen het hele proces redelijk fluitend.


Persoonlijk symbolyseert het uiterlijke litteken voor mij: dankbaarheid, trots en energie. Het is een litteken waar ik ook trots op ben. De chriurg die mij geopereerd heeft, heeft geweldig "borduurwerk" geleverd en heeft ervoor gezorgd dat het 25 centimeter lange, hockeystick-vormige litteken, rechtsonder op mijn buik nauwelijks nog zichtbaar is, maar als het anders was geweest had ik er ook geen problemen mee gehad. Het is een litteken wat een mooi nieuw hoofdstuk in het verhaal is en dat een heleboel facetten van de spiegel weer aan elkaar gelijmd heeft........ Helaas zit er ook een keerzijde aan de medaille en heeft het litteken ook wel innerlijk zijn sporen achter gelaten...... Het is een litteken met een lach en een traan.


Wat is jouw verhaal, heb jij ook een spiegel?

 

1 opmerking:

  1. Het is inderdaad een litteken om trots op te zijn. Mijn zoon en ik hebben er ook zo een en daar zijn we vooral dankbaar voor. Het is voor ons het teken van een tweede kans op leven.

    BeantwoordenVerwijderen