donderdag 14 februari 2013

"VALENTIJN" vs. DONOR


Valentijnsdag........ Dag van de liefde....... Een totaal commercieel gebeuren mijns inziens, waar ik niet aan mee wil doen. Maar eigenwijs als ik ben, wil er wel mijn eigen draai aan geven. Natuurlijk zou het eigenlijk elke dag Valentijnsdag moeten zijn, maar we zullen deze dag dan maar aangrijpen om stil te staan bij de dingen die ons op deze dag bezighouden. Het lijkt me een mooie dag om toch maar weer eens aandacht te vragen voor orgaandonatie. Want naar wie gaat jouw "hartje" eigenlijk uit vandaag? Natuurlijk naar je liefste....... Maar ik zou het breder willen trekken. Heb je er weleens over nagedacht als jouw liefste of één van jouw dierbaren dusdanig ziek wordt en een donororgaan nodig heeft, ben je dan bereid in ieder geval over dit onderwerp na te denken?! Laat in ieder geval als je erover nagedacht hebt je keuze vastleggen. Of het nou ja of nee is, wees duidelijk in wat je wilt. Je bespaart je nabestaanden er ook een hoop ellende mee. ( www.jaofnee.nl )!!

En denk nou niet: "dat overkomt mij niet, dat is de ver-van-mijn-bed-show", dat komt nog wel een keer. Het overkwam mij ook als donderslag bij heldere hemel. Ik was nooit ziek en van de één op de andere dag werd bekend dat ik in de toekomst een donornier nodig zou hebben. Toen het moment daar was, verkeerde ik in de super gelukkige omstandigheid (afgezien van mijn ziekte), dat bij meerdere dierbaren hun "hartje" bij mij lag en zij een niertje aan mij af wilden staan. Toen ook nog bleek dat ik met meerdere van deze potentiële donoren een match had, bleken zij weer met een "luxe"-probleem te zitten, want wie zou het nou gaan doen........
Helaas verkeert niet iedereen in een dusdanige "luxe"-positie en zal 3,4, misschien 5 jaar op de wachtlijst moeten staan en af moeten wachten totdat er een geschikte nier beschikbaar komt. Zij mogen dan hopen dat er genoeg mensen de moeite hebben genomen om even achter hun computertje naar de site: www.jaofnee.nl zijn gegaan en uiteindelijk, misschien na lang wikken en wegen, JA hebben ingevuld!!!

En het gaat natuurlijk niet alleen om de vraag of je donor wilt zijn, maar wat als je zelf een orgaan nodig blijkt te hebben...... Zou je dan wel graag geholpen willen worden en de liefde van je medemens willen ontvangen in de vorm van een donororgaan? Als je voor jezelf die vraag met JA kunt beantwoorden, denk ik dat je even de moeite moet nemen om even die paar minuutjes achter je computer te duiken........


Omgekeerd gaat bij ons getransplanteerden op deze dag ons "hartje" natuurlijk ook uit naar onze liefste, maar niet minder naar degene die ons een tweede, derde, vierde, soms vijfde kans heeft gegeven. Het maakt een hoop emoties los, zowel bij donatie bij leven alswel bij post-mortale donatie.
Bij donatie bij leven, heb je vaak te maken met een bekende (met als uitzondering een samaritaanse donor), wat de nodige emotie met zich meebrengt. Bij post-mortale donatie heb je even zo goed met emoties te maken, maar dan van een hele andere orde (ik zal hier in een volgend blog op doorgaan).
Kortom wij hebben onze herkansing(en) te danken aan de liefde van de mensen, voor de mensen!!!
 
 
Liefde is.......... geven en ontvangen........ 
 
 

2 opmerkingen:

  1. Sommige mensen hebben het geluk op een levende donor. Anderen moeten kort en weer anderen heel lang op de wachtlijst staan. Je zal er mee om moeten leren gaan en iets ervan maken. Positief denken en de goede mensen om je heen die je nemen zoals je bent met je nierkwaal helpt enorm. Mijn vrienden en mijn familie en de Nierstichting helpen mij door de periode heen dat ik op een nier moet wachten. De goede begeleiding van het ziekenhuis (OLVG) is ook meegenomen. Probeer van het leven te genieten is mijn motto en positief blijven denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige manier om het belang van orgaandonatie weer eens onder de aandacht te brengen!

    BeantwoordenVerwijderen